Grilovací kámen 50x30 cm lávový
Kód: 2673 2673/GRI2 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Grilovací kameny máme nyní v naší nabídce ve dvou rozměrech – 50 x 30 cm a 40 x 30 cm. Grilovací kameny jsou využívané na grilování masa i zeleniny, a ne nadarmo se považují za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších forem grilování. Je velmi důležité, aby bylo s horkými kameny zacházeno opatrně.
Grilovací kámen je možné položit na plynový gril. Lávové kameny se často používají na plynových grilech, protože dobře vedou teplo a rovnoměrně ho distribuují po celé ploše grilu. Můžete je umístit přímo na kovový rošt nad hořáky plynového grilu. Je však důležité se ujistit, že kameny jsou rovnoměrně rozmístěny, aby nedocházelo k hromadění tepla na jednom místě.
Ke grilovacím kamenům nabízíme také praktické nerezové rámečky.
Parádní vlastnosti grilovacího kamene:
- Udržuje vysokou a stálou teplotu po celém svém povrchu.
- Maso se nespálí, správně se zatáhne a udrží si tak šťavnatost.
- Využijete jej celoročně při pečení v troubě (například na pizzu).
- Úklid bude jednodušší (stačí seškrábnout nečistoty a kámen otřít).
- Můžete na něm připravovat steaky, ryby, ale i malé kousky zeleniny.
- Pokrm není v přímém kontaktu s ohněm, což eliminuje vznik karcinogenů.
Pro pohodlné používání dodržujte následující instrukce:
- kámen musí být před každým použitím suchý a na povrchu zbavený nečistot.
- kámen je určen na topení dřevem, nikoli uhlím.
- oheň pod kamenem roztopte pozvolna tak, aby plamen dosahoval na spodní plochu kamene, optimální výška umístění je cca 30 – 40 cm nad ohništěm.
- doporučujeme přikládat 2 – 4 polínka tvrdého dřeva, které dokáže udržet rovnoměrně tepelný základ na dlouhou dobu.
- cca po půl hodině je možno začít pokládat připravené plátky. Není již nutné pod kamenem topit, kámen si ponechá pečící teplotu na dlouhou dobu. Dle druhu masa je doba pečení 5 - 10 min. Vhodnější jsou plátky slabší s minimem oleje. K zamezení připékání masa ke kameni doporučujeme před první pokládkou plátků kámen lehce posypat solí.
- po ukončení pečení ponechte rozpálený kámen vychladnout přirozenou cestou. Zásadně ho nezchlazujte vodou. Studený kámen čistěte teplou jarovou vodou, pro odstranění spečené vrstvy na vyleštěném povrchu kamene můžete použít škrabku (špachtli).
- Kamen je vhodné dát do kovového rámečku, prodlouží to dobu použitelnosti pro grilování.
Důležitá upozornění:
- nevkládejte studený kámen do roztopených ohnišť.
- je možné položit kámen na rošt, popř. do rámu vetknutého do ohniště zahradních krbů.
- vzhledem ke značné hmotnosti kamene doporučujeme manipulovat s ním jen ve studeném stavu – nebezpečí popálení!
- nedoporučujeme kámen zahřívat bodově nebo jen v jeho části (plynovým hořákem, položením na kamna, na sesazených cihlách apod.). Vlivem nerovnoměrného zahřátí může dojít k poškození kamene.
- částečná trhlina nejčastěji ve spodní ploše kamene není na závadu, materiál si poleví a dále již nepracuje.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Grilovací kámen |
---|---|
Tloušťka: | 3 cm |
Povrch: | Hlazený |