Grilovací kámen 50x30 cm lávový

Kód: 2673 2673/GRI2 Zvolte variantu
Značka: Kameny.cz
ZDARMAZDARMA ZDARMAZDARMA ZDARMAZDARMA
Grilovací kámen 50x30 cm lávový
1 990 Kč / ks 3 780 Kč / ks od 1 990 Kč / ks 1 644,63 Kč bez DPH 3 123,97 Kč bez DPH od 1 644,63 Kč bez DPH
Skladem Skladem Zvolte variantu
Vyberte si variantu
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Ke grilovacím kamenům nabízíme také nerezové rámečky.

Lávový grilovací kámen je vyroben z vulkanických vyvřelin známých jako Pietra Lavica, těžených na Sicílii v okolí sopky Etna. Při přípravě pokrmů na lávovém kameni se docílí rovnoměrné tepelné úpravy, přičemž pokrm není v přímém kontaktu s ohněm, a tím minimalizuje riziko vzniku karcinogenů. Grilovací kameny udržují vysokou a stálou teplotu po celém svém povrchu, a díky tomu zajišťují snadné, kvalitní, chutné a zdravé grilování. Hmotnost kamene je přibližně 16 kg a jeho rozměry jsou 50 x 30 x 3 cm.

Na spodní straně kamene se mohou nacházet drobné praskliny a odštěpky, které nemají žádný vliv na jeho funkčnost. Povrch kamene může mít také drobné fleky či póry, což jsou přirozené vlastnosti lávového materiálu. Tyto nepravidelnosti svědčí o přírodním původu kamene a nijak neovlivňují jeho skvělé tepelné vlastnosti. Kameny si můžete prohlédnout na fotografiích v galerii.

Ke grilovacím kamenům doporučujeme vždy použít nerezový rámeček. Ten zajišťuje stabilitu a prodlužuje životnost kamene. Vlivem nevhodného zacházení, jako je rychlá změna teploty (například položení na trávu nebo kontakt s ostrými předměty), může dojít k prasknutí kamene. S rámečkem však tyto praskliny nejsou na závadu a nebrání dalšímu používání kamene.

Grilovací desku máme v nabídce pouze v uvedeném rozměru.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Grilovací kameny máme nyní v naší nabídce ve dvou rozměrech – 50 x 30 cm a 40 x 30 cm. Grilovací kameny jsou využívané na grilování masa i zeleniny, a ne nadarmo se považují za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších forem grilování. Je velmi důležité, aby bylo s horkými kameny zacházeno opatrně.

Grilovací kámen je možné položit na plynový gril. Lávové kameny se často používají na plynových grilech, protože dobře vedou teplo a rovnoměrně ho distribuují po celé ploše grilu. Můžete je umístit přímo na kovový rošt nad hořáky plynového grilu. Je však důležité se ujistit, že kameny jsou rovnoměrně rozmístěny, aby nedocházelo k hromadění tepla na jednom místě.

Ke grilovacím kamenům nabízíme také praktické nerezové rámečky.

Parádní vlastnosti grilovacího kamene: 

  • Udržuje vysokou a stálou teplotu po celém svém povrchu.
  • Maso se nespálí, správně se zatáhne a udrží si tak šťavnatost.
  • Využijete jej celoročně při pečení v troubě (například na pizzu).
  • Úklid bude jednodušší (stačí seškrábnout nečistoty a kámen otřít).
  • Můžete na něm připravovat steaky, ryby, ale i malé kousky zeleniny.
  • Pokrm není v přímém kontaktu s ohněm, což eliminuje vznik karcinogenů.

 

Pro pohodlné používání dodržujte následující instrukce:

  • kámen musí být před každým použitím suchý a na povrchu zbavený nečistot.
  • kámen je určen na topení dřevem, nikoli uhlím.
  • oheň pod kamenem roztopte pozvolna tak, aby plamen dosahoval na spodní plochu kamene, optimální výška umístění je cca 30 – 40 cm nad ohništěm.
  • doporučujeme přikládat 2 – 4 polínka tvrdého dřeva, které dokáže udržet rovnoměrně tepelný základ na dlouhou dobu.
  • cca po půl hodině je možno začít pokládat připravené plátky. Není již nutné pod kamenem topit, kámen si ponechá pečící teplotu na dlouhou dobu. Dle druhu masa je doba pečení 5 - 10 min. Vhodnější jsou plátky slabší s minimem oleje. K zamezení připékání masa ke kameni doporučujeme před první pokládkou plátků kámen lehce posypat solí.
  • po ukončení pečení ponechte rozpálený kámen vychladnout přirozenou cestou. Zásadně ho nezchlazujte vodou. Studený kámen čistěte teplou jarovou vodou, pro odstranění spečené vrstvy na vyleštěném povrchu kamene můžete použít škrabku (špachtli).
  • Kamen je vhodné dát do kovového rámečku, prodlouží to dobu použitelnosti pro grilování.

Důležitá upozornění: 

  • nevkládejte studený kámen do roztopených ohnišť.
  • je možné položit kámen na rošt, popř. do rámu vetknutého do ohniště zahradních krbů.
  • vzhledem ke značné hmotnosti kamene doporučujeme manipulovat s ním jen ve studeném stavu – nebezpečí popálení!
  • nedoporučujeme kámen zahřívat bodově nebo jen v jeho části (plynovým hořákem, položením na kamna, na sesazených cihlách apod.). Vlivem nerovnoměrného zahřátí může dojít k poškození kamene.
  • částečná trhlina nejčastěji ve spodní ploše kamene není na závadu, materiál si poleví a dále již nepracuje.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Grilovací kámen
Tloušťka: 3 cm
Povrch: Hlazený